La quarta edició de les Jornades d’AulaMèdia han tingut com a element més destacat la massiva participació de representants del món educatiu, que s’han abocat al debat i a la demanda sense excuses d’una educació crítica en comunicació real, tangible, amb un temps-espai determinat en el dia a dia dels escolars, dotada de materials didàctics i amb una formació permanent per al professorat, tal com el Parlament Europeu ha proposat recentment.
Els assistents a les Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema van omplir la sala d’actes de l’edifici “El Vagó” del recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, en un ambient càlid, van seguir amb gran interès les diferents projeccions, taules rodones, mostra d’experiències i presentació de materials didàctics sobre l’educació mediàtica. També en el marc de les Jornades ETC, AulaMèdia va presentar la campanya Per una mirada crítica: Educació en Comunicació que es desenvoluparà durant tot l’any 2009.
Va obrir l’esdeveniment, la intervenció de Xavier Bonal, adjunt per a la defensa dels Drets dels Infants del Síndic de Greuges, que assenyalà, entre d’altres aspectes, que el dret a l’educació no consisteix només en l’escolarització, sinó en connectar l’alumnat en les exigències del temps on vivim, en l’actual societat de les pantalles. Insistí en la necessitat que els escolars han de saber desxifrar i deconstruir imatges de la mateixa manera que ho fan amb els textos, i es mostrà partidari d’una assignatura sobre educació en els mitjans de comunicació en l’educació obligatòria, donada la dispersió i el fracàs de l’opció de la transversalitat.
Un dels aspectes més destacables de les Jornades ETC fou la presentació detallada de recursos que AulaMèdia ha posat en els darrers mesos a l’abast del professorat. La darrera de les novetats ha estat el segon DVD de la col·lecció Darrera la pantalla dedicat als Informatius de televisió, que consisteix en un viatge a l’interior dels informatius d’un canal de televisió per conèixer la seva organització, el seu funcionament, la construcció de les notícies, els criteris informatius, la manipulació de les imatges o les males pràctiques periodístiques. El reportatge, produït per Objectiu Comunicació i AulaMèdia, es presenta farcit de possibilitats didàctiques útils a partir del cicle superior de Primària fins a Batxillerat, passant per l’educació d’adults o l’educació no formal. La presentació d’aquest nou DVD va comptar amb la presència d’Eva Gabarrós, de Gavà TV, de Dídac Roger, d’Objectiu Comunicació i del coordinador d’AulaMèdia, Francesc-Josep Deó.
La televisió fou el tema del segon dia de les Jornades ETC, així com la proposta del projecte de recerca per a 4t de Secundària presentat per AulaMèdia que es centra en l’anàlisi i en la investigació televisives. Les intervencions d’Enric Calpena, des de l’àmbit dels mitjans de comunicació; d’en Xavier Breil, de La Xarxa d’Educació en Comunicació; i d’en Ramon Breu, d’AulaMèdia, van donar elements per un debat intens i apassionat dels assistents.
Les jornades es van cloure parlant de cinema amb el director de la Filmoteca de Catalunya, Roc Villas; amb en Mario Duran, professor de Secundària i impulsor d’unes magnífiques experiències de producció escolar creativa; i d’Alba Ambròs, d’AulaMèdia, que va posar l’accent en la necessitat que les competències bàsiques en comunicació es concretin en una àrea curricular determinada per així poder posar les bases d’una Educació en Comunicació normalitzada, amb recursos i per a tothom.
Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema
Barcelona, 21, 22 i 23 de gener de 2009