Jornades ETC 2010

Del 20 al 22 de gener del 2010 es van realitzar, a l’edifici El Vagó del recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, les Jornades ETC 2010 · Educació, Televisió i Cinema; les cinquenes jornades d’Educació en Comunicació que organitza AulaMèdia. Aquestes Jornades s’han convertit en una trobada anual per a tot el professorat interessat en l’Educació en Comunicació, una oportunitat per “parar màquines” i reflexionar sobre la importància de l’alfabetització mediàtica de l’alumnat i la seva implementació a l’aula. També s’ha aprofitat l’ocasió per presentar el material audiovisual sobre Educació en Comunicació que s’ha elaborat des d’AulaMèdia.

Algú pot pensar que l’Educació en Comunicació és present a totes les escoles i instituts de Catalunya. Res més lluny de la realitat! Les experiències mostrades a les Jornades ETC 2010 són, sense cap mena de dubte, de referència per tot aquell professorat que treballa o vol treballar l’Educació en Comunicació en el seu centre o en la seva aula. Però l’EC ni està “normalitzada”; ni té el reconeixement, ni el suport que hauria de tenir per part de l’administració educativa i -pitjor encara- moltes vegades ni el suport de les direccions dels centres. El Parlament Europeu proposava, ara fa un any, introduir una assignatura “d’educació mediàtica” en totes les escoles europees… aquí estem a anys lluny d’aquesta proposta d’universalització de l’Educació en Comunicació.

La desaparició del Servei de Mitjans Audiovisuals (SMAV) i del Programa d’Innovació d’Educació en Comunicació Audiovisual (PECA) del Departament d’Educació ha deixat orfe al professorat que estava treballant en l’àmbit de l’EC. Molts projectes encetats han quedat truncats, sense possibilitats de continuïtat, i el professorat implicat ha acabat molt cremat per la burocràcia, la manca de suport, etc. Ara no volen ni sentir-ne a parlar de la introducció de l’Educació en Comunicació al sistema educatiu.

Com hem dit moltes vegades, darrere de tots aquests projectes d’Educació en Comunicació, no hi ha res més que el voluntarisme d’un grup de professors i professores, que ja és molt… però no tot!. Potser el reconeixement institucional al treball que realitzen desenes de professors en les aules, es una de les coses més importants que manca.

Aquest és, potser, el principal objectiu d’un encontre com les Jornades ETC 2010: parar màquines i deixar un espai i un temps per a la reflexió, per reconèixer el treball fet, i sobretot per veure la il·lusió d’un grapat de persones que porten endavant centenars d’experiències audiovisuals a tota Catalunya.

Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema

Barcelona, 20, 21 i 22 de gener de 2010