Jornades EduCom 2012

Convidar els nostres alumnes a tenir una actitud critica vers els mitjans de comunicació i que la seva anàlisi estigui present a les nostres aules i programacions són les dues idees principals que impulsen AulaMèdia des de fa més de 10 anys.

Aquest va ser l’esperit que va planar a les sales del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona durant les tres tardes de les Jornades EduCom 2012 que van aplegar una quantitat considerable de mestres per compartir experiències i dubtes al voltant de la complicada relació entre educació i mitjans de comunicació.

La primera jornada, presentada i moderada per Carme Canet, va comptar amb la presencia de Vicent Partal, director de Vilaweb, que va compartir amb nosaltres, de forma molt pedagògica, la situació dels mitjans de comunicació avui en dia.

Partal, que va definir la situació del diaris en format de paper com a agònica, ens va il·lustrar sobre la gran reconversió que hauran de patir els mitjans –comparable a la que van patir d’altres sectors com el tèxtil o la siderúrgia- així com a valorar positivament l’estímul imparable i impagable que per a la premsa ha de representar les xarxes com Twitter o el fenomen blogger.

Vicent Partal va cloure amb la reflexió que els periodistes necessitaran una cura d’humilitat davant tantes fonts d’informació però reivindicant alhora el seu paper necessari a la nostra societat com a portaveus crítics de la ciutadania. L’acte és va cloure amb el lliurament dels “REConeixements 2012” als autors i autores de les peces audiovisuals seleccionades de l’activitat “Fes un vídeo!” de la campanya Una mirada crítica a la televisió.

La tarda del dijous 24 va ser la tarda de les experiències a l’aula. Introduïts per en Paulí Castelló, es van presentar les propostes realitzades per diferents docents sobre el tractament dels mitjans audiovisuals.

Va començar la Yolanda Jolis del MACBA i la seva ZERO TV que va mostrar experiències audiovisuals de diferents instituts dintre de l’apartat que el museu barceloní dedica a tal efecte.

Jaume Martín, de l’Escola Sant Josep Oriol, va explicar la seva experiència a l’aula amb els seus alumnes de 6è de Primària debatent i reflexionant sobre “Sexisme i Mitjans de Comunicació” després de fer ús de la pàgina web Una ciutadania crítica, un excel·lent material per treballar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania.

Seguidament l’Andreu Montañés i el Francesc Ginel, de l’Institut Marta Mata de Montornès del Vallés, ens van mostrar com treballar els diferents mitjans de comunicació dintre de la programació d’una manera transversal i eficaç. Els avenços en aquest camp realitzats per aquest Institut van provocar una sana enveja entre l’auditori no només per la quantitat de temps que la comunicació ocupa sinó també per la qualitat i la col·laboració general del centre.

Finalment, l’Andreu Rabassa, de l’Institut Miquel Biada de Mataró, ens va parlar d’Audiovisuals i ciències, mostrant el seu concurs de vídeos de ciències a on es barrejava una gran participació dels alumnes i de l’institut en general amb la qualitat dels seus treballs.

El dia de cloenda, la tarda de divendres 25, i presentats també per en Paulí Castelló, es van aplegar a la taula del Col·legi de Periodistes de Catalunya els darrers especialistes en comunicació.

La Yolanda Jolis va completar la presentació de les produccions audiovisuals escolars realitzades en el marc de ZERO TV dintre del marc del Macba i on diversos instituts van mostrar pinzellades de les seves obres realitzades càmera en mà.

Com a cloenda de les jornades i sota el títol d’“Una reflexió mediàtica per a una ciutadania activa” en Rolando d’Alessandro, un activista mediàtic com ell mateix es va definir, va presentar la seva visió sobre el tractament que els mitjans han donat a fenòmens com el moviment del 15 M, així com del moviment ocupa. D’alessandro va criticar els interessos que mouen els mitjans de comunicació i va posar la visual en la manipulació que sovint exerceixen sobre les noticies. També va posar de relleu la importància que les xarxes socials tenen en la informació avui en dia.

En Xavier Breil ens va fer cinc cèntims de l’entorn ideològic de les sèries de televisió que, al marge de la seva funció d’entretenir, també traspuen idees i ajuden a crear models ideològics i socials entre els espectadors.

Finalment, amb la seva xerrada “Miren… però no veuen”, en Francesc-Josep Deó va convidar a una reflexió final sobre els mitjans de comunicació a l’aula i va reafirmar les seves idees de quin és el paper que l’educació ha de jugar en aquest terreny, quin hauria de ser el paper de les institucions i va animar a docents i d’altres àmbits educatius a crear una Ciutadania Critica i a no ignorar la realitat mediàtica i tecnològica on es desenvolupa la nostra educació en aquests moments.

Jornades EduCom · Educació en Comunicació

Barcelona, 25, 26 i 27 de gener de 2012