MATERIAL

A totes les persones assistents a les Jornades 2020 d’Educació Mediàtica se’ls lliurarà gratuïtament el DVD Projecte Mòbil (el viatge) i el quadern Minerals de conflicte.

 

DVD “PROJECTE MÒBIL (el viatge)”

El documental Projecte Mòbil (el viatge) vol mostrar alguns dels problemes mediambientals, socials i laborals que es generen en la fabricació dels mòbils, aquests aparells que durant tantes hores portem a les mans, però que no sabem quasi res de la seva composició ni del seu procés de fabricació.

El reportatge Projecte Mòbil (el viatge) vol anar molt més enllà del que ens mostren els estants del Mobile World Congress i donar a conèixer als consumidors la problemàtica que hi ha “amagada” dins dels nostres mòbils. Un viatge per les mines de coltan del Congo, les fàbriques de la Xina i els abocadors de residus electrònics de Ghana.

 

 


QUADERN “MINERALS DE CONFLICTE”

Minerals de conflicte: la regulació és la solució?, ha estat escrit per Carme Altayó, consultora experta en avaluació de projectes de cooperació en la República Democràtica de Congo (RDC) i col·labora de Justícia i Pau des de 2014 en la campanya #ConflictMinerals.

La regió est de la R. D. del Congo viu des de fa més de vint anys el conflicte armat més mortífer des de la Segona Guerra Mundial: més de cinc milions de morts, milers de dones violades, milers de nens soldats, la vulneració sistemàtica dels drets humans i milions de persones malvivint en situació d’extrema pobresa.

Encara que aquest conflicte té arrels complexes i profundes vinculades a la geopolítica i a l’explotació històrica de la riquesa natural d’aquest país, la situació s’ha vist agreujada en les darreres dècades per les disputes per l’accés i el control dels recursos minerals de la zona, especialment els anomenats minerals de conflicte (la cassiterita, el coltan, la wolframita i l’or) dels quals s’extrauen els 3TG: tungstè, tàntal, estany i or (tungsten, tantalum, tin i gold en anglès), que s’utilitzen en la fabricació de telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i altres aparells associats a les tecnologies.

 


 

… MÉS MATERIAL

A més… a les persones que facin la INSCRIPCIÓ AMB MATERIAL a les Jornades 202o d’Educació Mediàtica se’ls lliurarà els DVDs: Dóna’m la teva mirada i Una mirada crítica.

 

DVD “DÓNA’M LA TEVA MIRADA”

Dóna’m la teva mirada és un material audiovisual, flexible i innovador que explica de manera senzilla i entretinguda els fonaments bàsics del llenguatge audiovisual per a qualsevol persona interessada a comprendre millor el que veu en una pantalla.

Un manual en forma de DVD que combina explicacions teòriques amb demostracions pràctiques. El reportatge estarà dividit en set apartats o capítols que tracten elements bàsics del llenguatge audiovisual o cinematogràfic com l’enquadrament, els tipus de plans, els moviments de càmera, el punt de vista, la il·luminació, el muntatge i el so.

 

 


DVD “UNA MIRADA CRÍTICA”

 

Una mirada crítica. Un (des)enfoc crític sobre els mitjans de comunicació. Aquest DVD d’AulaMèdia vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades d’especialistes (Elvira Altés, Xavier Giró, Roger Palà, Vicent Partal i Teun A. van Dijk) que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme… El reportatge també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.