Educar la Mirada 2011

De vegades els docents podem sentir-nos una mica sols en la nostra tasca diària, especialment en tot allò tocant a l’Educació en Comunicació, i per això les trobades amb altres docents són un espai d’intercanvi que sovint representen una injecció de força de les quals se’n surt amb noves idees per a l’aula i amb ganes de tirar-les endavant. En aquest sentit l’intercanvi a les Jornades d’Educació en Comunicació. Educar la mirada va ser especialment interessant aquest any amb la presència d’assistents vinguts des de Mallorca i València.

El primer dia va ser el de les presentacions de materials didàctics. Es van donar a conèixer les dues últimes publicacions d’AulaMèdia aquest curs. D’una banda, el bloc Per a una ciutadania crítica, que va posar-se en marxa el passat mes de novembre i que aquest Nadal s’ha ampliat amb dues unitats més. Després de recordar l’origen del bloc, es van comentar tres de les unitats per veure com treballar àmbits diferents com els informatius, els retocs de la imatge o els videojocs.

Posteriorment, en Francesc-Josep Deó va presentar el DVD que tanca la col·lecció de reportatges didàctics Darrere la pantalla, que AulaMèdia ha anat publicant durant els darrers quatre anys. Aquest darrer reportatge tracta sobre el món de la publicitat: com es construeix el discurs publicitari i com analitzar-lo críticament. Finalment van presentar-se les 11 peces audiovisuals seleccionades que han participat en l’activitat Fes un Vídeo! de la campanya Una mirada crítica per una ciutadania crítica. Després de presentar i veure cada una de les peces es va fer el lliurament als seus autors dels “REConeixements“: un DVD amb la recopilació dels vídeos seleccionats.

El segon dia es van presentar diferents experiències de producció escolar. Miquel Rodríguez del Col·legi Verge de les Neus de Santa Coloma de Gramenet va presentar la producció audiovisual: “La Cucafera”, un treball internivells en el qual va participar -d’una manera o altra- tota l’escola. En la taula rodona “Expressar i crear. La producció audiovisual escolar” Jordi Hernández del Parc Audiovisual de Catalunya va explicar el projecte de formació i producció de curts que impulsa el Parc conjuntament amb el professorat i l’alumnat dels centres educatius de secundària de Terrassa. Després la Sandra Ortega, docent de l’institut Miquel Martí i Pol, i Dídac Roger, membre d’Objectiu Comunicació, van presentar el taller “No sé si m’explico…”, una experiència portada a terme en aquest institut de Cornellà durant el curs passat i aquest i van anar intercalant explicacions amb el visionat d’algunes peces fetes pel mateix alumnat, entre les quals segurament va destacar un lipdub, en què participava tot l’institut.

El divendres va començar amb una altra experiència, la que ens van portar Anna Rodón i Jordi Clusellas, responsables del projecte Euclides TV, que es porta a terme a l’institut Euclides de Pineda de Mar des de fa ja uns quants anys. Després va venir el moment de la reflexió, en la taula rodona Anàlisis i crítica. Una ciutadania activa i crítica, Mar Pérez, de Media antena Catalunya, va parlar sobre la situació de l’Educació en Comunicació a Europa i de com la comunitat europea pot ser una de les portes on anar a trucar per a reclamar-la. Tal com ella mateixa va dir, va portar la bona notícia que la gran preocupació existent al món del cinema a tot Europa per la poca audiència ha fet que tot aquest sector, amb figures com el director Wim Wenders al capdavant, hagi reclamat a Brusel·les una acció educativa en aquest sentit i que aquesta pot ser una porta d’entrada. Després David Centol, editor del grup Comunicació21, editor entre d’altres de la revista Benzina, va donar la seva visió sobre el panorama comunicatiu actual: un moment marcat pel canvi tecnològic i d’equilibri de forces econòmiques així com per la pèrdua continuada d’importància del periodisme de qualitat davant la qual la ciutadania sembla no reaccionar. Francesc-Josep Deó va ser l’encarregat de tancar les jornades, en la seva intervenció va contraposar una necessària mirada crítica als mitjans de comunicació front una mirada innocent o submisa que tenen importants segments de la població davant la televisió i els videojocs.

Educar la mirada · Jornades d’Educació en Comunicació

Barcelona, 19, 20 i 21 de gener de 2011